Voi ei, unohdin!
Muistia ei tarvita vain menneiden varastona ja tässä hetkessä pitämään mielessä tehtävässä tarvittavat asiat. Muisti kohdistuu myös tulevaan. Oma prospektiivinen muistini petti viime viikonloppuna, enkä muistanutkaan huolehtia maanantaiblogista.
Prospektiivisen muistin avulla muistamme hoitaa päivittäisiä rutiineja, kuten käydä lounaalla, mutta muistamme myös harvinaisempia asioita, kuten hankkia joululahjoja. Tutkimuksissa ihmiset raportoivat yleensä noin 15 tulevaan viikkoon liittyvää suunnitelmaa, jotka pyrkivät muistamaan. Unohdukset ovat aika harvinaisia, vain noin viisi prosenttia aikomuksista jää toteutumatta siksi, että ne unohdettaisiin. Yleensä kyse on siitä, että suunnitelmat ovat ehtineet muuttua.
Mutta miksi minä sitten unohdin kirjoittaa tämän maanantaiblogin ajoissa? Tulevaan liittyvä muisti toimii suhteellisen hyvin, jos se liittyy johonkin tiettyyn tapahtumaan sen sijaan, että se liittyy tiettyyn ajankohtaan. Maanantaiblogi olisi helpompi muistaa kirjoittaa, jos hoitaisin asian aina tietyssä tilanteessa. Esimerkiksi jos minulla olisi lauantaisin saunavuoro ja kirjoittaisin blogin aina ennen sitä, niin muistaminen olisi suhteellisen helppoa: tietty toistuva tapahtuma muistuttaisi asiasta.
Sen sijaan muistaa tehdä jotakin aina joka toinen viikko jossain vaiheessa ennen maanantaita on vaativa muistitehtävä. Asiaan ei liity tiettyjä tapahtumia tai henkilöitä, jotka toimisivat tehokkaina muistivihjeinä. Tällaisissa tilanteissa ei kannattaisi luottaa muistiinsa, ainakaan jos sillä hetkellä on tavallista enemmän muutakin muistettavaa. Kun aika kuluu kuin siivillä, kolme viikkoa voi tuntua kahdelta. Tai kaksi viikkoa kolmelta. Nimittäin kun avasin kalenterini uudelleen, huomasin, että ei prospektiivinen muistini pettänytkään siinä mielessä, etten olisi muistanut kirjoittaa blogia ajoissa. Muistivirhe oli siinä, että luulin virheellisesti vuoroni olleen jo viime maanantaina.
Näin se muisti pettää muistitutkijankin. Ei kai siis auta muu kuin ryhtyä käyttämään muistuttajia ja hälytyksiä, jottei maanantaiblogin kirjoittaminen ole muistin varassa.
Lisää prospektiivisesta muistista esim.
Marsh, R.L., Hicks, J.L. & Landau, J.D. (1998). An investigation of everyday prospective memory. Memory & Cognition, 26, 633-643.
Sellen, A.J., Lowie, G., Harris, J.E. & Wilkins, A.J. (1997). What brings intentions to mind? An in situ study of prospective memory. Memory, 5, 483 – 507.