Maanantaiblogi

Myytin murtajat

Viime vuoden lopulla vaalien alla mainitsin tuoreen artikkelin, jossa tarkastellaan useasta näkökulmasta, miksi ihmisten mieliin pinttyneitä vääriä käsityksiä on niin mahdottoman vaikea muuttaa. Samoilta kirjoittajilta on ilmestynyt yli vuosi sitten myös käytännönläheinen käsikirja, jonka avulla vallitsevia myyttejä voi yrittää murtaa.

Toinen käsikirjan kirjoittajista, John Cook, työskentelee ilmastomuutoskysymysten parissa Australiassa Global Change Insitituutissa, toinen on muistia tutkiva psykologian professori Stephan Lewandowsky. Useat kirjan, tai oikeastaan lehtisen esimerkeistä koskevat sitä, miten saada ihmiset ymmärtämään, että ilmasto lämpenee. Esitettyjen periaatteiden avulla voidaan korjata muitakin käsityksiä, esimerkiksi saada ihmiset ymmärtämään, miksi rokotukset ovat niin tarpeellisia.

Käsikirja on oiva apu tieteestä tiedottamiseen, tehokkaaseen viestintään ja voinee sitä hyödyntää kouluttamisessa ja opetuksessakin. Miten kertoa asioista, joista suurella tai ainakin äänekkäällä joukolla yleisöä on hyvin vahva, mutta tutkimusten perusteella virheellinen käsitys?

Mielipiteisiin ja muistikuviin vaikuttamisen keskeiset periaatteet on selitetty lehtisessä, kuvitettu osuvasti ja perusteltu tutkimusesimerkillä. Ensinnäkin, tosiasia pitää tehdä tutuksi. Esimerkiksi otsikossa ei kannata kertoa virheellistä käsitystä, vaan luotettavaa tietoa. Virheellistä käsitystä ei tulisi toistaa yhtään enempää kuin tarpeen, mielellään ei lainkaan, jottei se kuulostaisi entistä tutummalta.

Toinen hyvä keino on pyrkiä sanomaan asia lyhyesti ja ytimekkäästi. Ihmiset eivät usko asiaa herkemmin, vaikka annettaisiin suuri liuta perusteluja tutkitulle tiedolle. Suuren tietomäärän perustelujen sulattaminen on paljon työläämpää kuin säilyttää yksinkertainen virheellinen käsitys. Tutkittu tieto kannattaa siis esittää tiiviisti ja ymmärrettävästi keskittyen faktoihin, ei myyttiin. Esimerkiksi: sadasta ilmastontutkijasta 97 on sillä kannalla, että ilmaston lämpenemisen syynä on ihmisen toiminta.

Kirjasen saa itselleen maksutta verkosta jo seitsemällä kielellä: englanniksi, hollanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi, espanjaksi ja ruotsiksi. Mikä taho ottaisi asiakseen käännättää kirjasen myös suomeksi?

Cook, J. & Lewandowsky, S. (2011). The Debunking Handbook. St. Lucia, Australia: University of Queensland. November 5. ISBN 978-0-646-56812-6. Saatavilla maksutta: http://sks.to/debunk

Maanantaiblogi: Virheelliset käsitykset jämähtävät muistiin