Oikeus oppimiseen
Jos näkemisen ongelmiin ei olisi keksitty avuksi silmälaseja tai jos niiden käyttäjiä pidettäisiin tyhmänä, aika monella olisi suuria vaikeuksia pärjätä arjessa, opinnoissa ja työssä. Myös oppimisen vaikeuksiin on kehitetty hyviä keinoja, joiden avulla kaikki voisivat saada tasavertaisen oikeuden oppia ja pärjätä arjessa ja työssä.
Joskus oppiminen voi olla erityisen vaikeaa ja työlästä, vaikka ihminen olisi ihan tavallisen lahjakas ja älykäs. Silloin puhutaan oppimisen erityisvaikeuksista. Oppimisvaikeus tulee esiin hankaluuksina koulussa, arjessa ja työssä. Esimerkiksi lukeminen voi olla hidasta, vieraiden kielten oppiminen työlästä tai päässä laskeminen vaikeaa. Myös päivämäärät ja kellonajat sekä oikea ja vasen voivat mennä sekaisin.
Kuntoutussäätiö on tehnyt vuosia hienoa työtä nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksien parissa. Uudistunut verkkosivu tarjoaa tietoa, uutisia ja käytännön neuvoja sekä oppimisvaikeuksista kärsiville että ammattilaisille. Oppimisvaikeuksien tunnistuslistan 22 kysymykseen vastaaminen antaa suuntaa siihen, kannattaisiko asiaa ryhtyä omalla kohdalla selvittämään perusteellisemmin.
Tukea vaikeuksiin sivulla on työssäkäyville vinkkejä, joista hyötyisi jokainen. Esimerkiksi jaa työtehtävät pienempiin osiin, mahdollista työskentely ilman toistuvia keskeytyksiä ja hyödynnä tietokoneen helppokäyttötoimintoja, muistutuksia ja oikolukua.
Kuntoutussivu kertoo tarkemmin oppimisen apuvälineistä. Tietokoneen asetusten säätäminen ja tekniset välineet helpottaisivat nekin jokaisen työskentelyä. Miten olisi vaikkapa kynäskanneri, jonka avulla voisi tehdä kätevästi muistiinpanoja lukemastaan?
Oppimisvaikeuksista lisätietoa Kuntoutussäätiön sivulta