Maanantaiblogi

Omena päivässä

Kuukausi sitten kirjoitin maanantaiblogissa korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta. Toissa viikolla osallistuin Otuksen (=Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö) järjestämään seminaariin Opiskelun solmukohtia, jossa myös tutkimuksesta vastannut Kristiina Kunttu kertoi tarkemmin tutkimuksen tuloksista.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen yksi päämäärä on YTHS:n palveluiden kehittäminen. Ja kuten kuukausi sitten kirjoitin, yksi korkeakouluopiskelijoiden suurimmista terveysriskeistä on erityisesti nuorten miesten ylipaino. Monet, jälleen erityisesti miehet, käyttävät myös turhan paljon alkoholia. Tosin alkoholin kulutus ei ole viime vuosina lisääntynyt, vaan pikemminkin päinvastoin, mikä voitanee mainita yhtenä terveystutkimuksen ilahduttavista tuloksista. Nuoret miehet eivät kuitenkaan koe tarvitsevansa apua painonhallintaan tai muihin elämäntapojensa ongelmiin. YTHS:n ei siis kannata jatkossakaan perustaa nuorten miesten painonhallintaryhmiä. Niille ei ole kysyntää.

Jos asiantuntijoilta kysytään, nuorten miesten elämäntavat kaipaisivat kuitenkin pikaista remonttia. Kristiina Kunttu ihmettelikin, että missä maailmassa nuoret miehemme elävät, kun tuntuu, että joka paikassa toitotettava terveysneuvonta ei ole saavuttanut heidän korviaan. Liian vähän liikuntaa, kuten kuukausi sitten kirjoitin. Ja aivan liian vähän hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Vain harvat nuoret miehet syövät päivittäin hedelmiä ja marjoja. Missä kaupoissa nuoret miehet asioivat tai minkälaisista perheistä he tulevat, kun päivittäiseksi tavaksi ei ole tullut banaania, omenaa, appelsiinia, mansikoita jne? Vaihtoehtoja riittää, joten tarjonnan puutteesta ei voi olla kysymys.

Nuoret naiset sen sijaan ovat huolissaan painostaan ja muista elämäntavoistaan. Heidän ei vain oikeasti tarvitsisi olla. Nuorilla naisilla ei ole ylipainoa ja he syövät myös hedelmiä ja marjoja. Näyttääkin siltä, että perheissä kasvatetaan nuoria miehiä huonoille ruokatavoille ja nuoria naisia huolestuneiksi.