Maanantaiblogi

Drontti-lintu Psykologia 2012 -kongressissa

Elokuisen Psykologia 2012 -kongressin ohjelma on nyt julkaistu. Teemana on näyttöön perustuvat psykologiset käytänteet. Kongressin aloittaa professori John Hunsleyn luento. Kymmenen vuotta sitten hän kirjoitti enemmänkin lintutieteeltä kuulostavan artikkelin "Drontti, Fenix-lintu vai urbaani legenda". Miksi sukupuuttoon kuollut drontti, raphus cucullatus, saduissa dodo-nimellä esiintyvä lintu kiinnostaa psykologian professoria?

Kymmenen vuoden takainen artikkeli "Dodo bird, phoenix, or urban legend? The question of psychotherapy equivalence" käsittelee niin kutsuttua Drontin tuomiota (The Dodo-bird verdict). Kyseessä on viittaus Lewis Carrolin Liisa ihmemaassa –kirjan tapahtumaan, jossa dodo-lintu (drontti) toimi juoksukilpailun tuomarina. Kaikki kilpailijat lähtivät juoksemaan eri paikoista ja juoksivat eri  suuntiin ja drontti tuomaroi, että kaikki voittivat ja kaikkien tulee saada palkinto. Rosenzweig nosti tarinan esiin vuonna 1936 artikkelissaan, jossa hän esitti eri psykoterapiamuotojen olevan yhtä hyviä, aivan kuten Liisa ihmemaassa kirjan kilpajuoksijatkin.

Drontin tuomiosta keskustellaan edelleen psykoterapiatutkimuksessa. Hunsley suomi jo 10 vuotta sitten eri psykoterapioiden samanarvoisuutta ja esitti, että eri terapiamuotojen vaikuttavuudessa on toki eroja. Näkökannalla on merkitystä myös käytännön työssä. Jos kaikki terapia on samanarvoista, silloinhan on sama minkä terapiamuodon valitsee työvälineekseen. Jos taas tietty terapiamuoto on vaikuttavampi (tietyissä olosuhteissa), terapeutin tulee osata valita oikea työväline.

Hunsley kertoo elokuussa Psykologia 2012 -kongressissa suomalaiselle yleisölle terapiatutkimuksesta ja siitä "Miten olla näyttöön perustava psykologi?".

Psykologia 2012 –kongressin ohjelma

Hunsley, J. & Di Giulio, G. (2002). Dodo bird, phoenix, or urban legend? The question of psychotherapy equivalence. The Scientific Review of Mental Health Practice, 1(1).

Holmberg, N. & Lahti, J. (2008). Drontin tuomio ja psykoterapiatutkimus. Kognitiivisen psykoterapian verkkolehti, 5, 101-137.