Onnistunutta kesälomaa!
Osaatko valmistautua lomaan? Tärkeää on loman aloittaminen ja lopettaminen oikein. Paras lomasuunnitelma on, että lomalla ei tehdä töitä ja jätetään työkännyt ja koneet työpaikalle. Siinä hyvän loman perusraamit. Kuulostaako helpolta?
Omia suosikkejani lomallelähdön neuvoissa on, että tekee hyvissä ajoin listan ennen lomaa hoidettavista hommista. Ja varaa niille aikaa. Kiitin jälleen työpaikkani sähköistä kalenteria, johon sain varattua itseni ja muiden tiedoksi runsaasti työaikaa lomaa edeltäviin päiviin ja viikkoihin. Silti en osannut ennakoida tulipalohommien määrää.
Hoidettavien töiden listani onkin vielä melko pitkä, vaikka työpäiviä on jäljellä enää neljä. Vääjäämättä osa töistä jää elokuulle. Juhannusaaton kynnyksellä pysähdyn hetkeksi tekemään uuden listan, johon merkitsen kesken jääneet ja muut työt, joista jatkan sitten lomalta palattua. Kun asiat ovat paperilla, ei niitä tarvitse pyöritellä mielessä. Sitä paitsi lomalta paluu on suht kivutonta kun työpaikalla odottaa lista, josta voi hommat aloittaa loman jälkeen. Tänä vuonna noudatan myös ohjetta, että lomalta kannattaa palata keskellä viikkoa. Katsotaan, tuntuuko ensimmäinen työviikko keveältä kun jo parin päivän päästä pääsee taas viikonlopun viettoon.
Lomalle kannattaa laskeutua jo ennen lomapäiviä: lähteä joinain päivinä aikaisemmin töistä "lomailemaan" ja viritellä viikonloppuisin lomatunnelmiin. Myös loman jälkeen voi kiinnittää erityistä huomiota vapaa-ajan viettoon ja iltaisin ja viikonloppuisin voi leikkiä olevansa yhä lomalla. Elämä ei lopu vaikka loma loppuukin. Ehkä lomalla saa päälle kunnollisen palautumisen putken, ja jatkossa osaa pitää hengähdystaukoja työn lomassa, työpäivien jälkeen ja vapailla. Ei vain lomalla.
Mitä sitten kannattaa suunnitella itse loman varalle? Työterveyslaitos suosittelee vähintään kolmen viikon yhtäjaksoista lomaa, neljässä viikossa lähes kuka tahansa onnistuu rentoutumaan toden teolla. On loma sitten minkä pituinen tahansa, tärkeintä on lomarauha: sähköpostiin lomavastaaja ja työkänny kiinni. Entä jos työasioita tulee lomallakin mieleen? Hyvä keino on kirjoittaa ne ylös paperille (älä siis avaa työkännyä/konetta!). Työajatukset voi sitten taas unohtaa loman ajaksi ja palata muistilistaan töihin palatessa.
Usein kuulee sanottavan, että loma on onnistunut, jos palatessa on unohtanut kaikki salasanat. Itse kirjoitan päivittäinkin käytetyt salasanat muistiin lukkojen taakse, jotta lomalta paluu ei ala niiden metsästämisellä. Muistiin liittyvistä syistä jätän myös työpöydän siivoamisen lomalta paluuseen. Lomalle lähtiessä siivoaminen vain stressaa paljastaessaan unohtuneet työt. Ja jos siivoan pöydän ennen lomaa, en palatessa taatusti muista minne ja millä periaatteella olen minkin tärkeän asian siivonnut. Parempi aloittaa työt pöydän putsaamisen merkeissä.
Työssä on oma rytminsä, lomalla toinen. Itselleni vaikeinta ovat ensimmäiset lomapäivät, uuden rytmin löytäminen. Viikonloppuisin mökillä rentoutuu. Loman alkupäivinä sen sijaan ajattelen: onko täällä pakko olla useampikin päivä, ehkä koko kesä?! Apua. Muutamassa päivässä löytyy lomarytmi. Salasanojen lisäksi unohtuu kaikki muukin, sitä vain lilluu hetkestä ja paikasta toiseen. Ihanaa!
Oikein hyvää kesää! Sirpan maanantai-blogi vielä ensi viikolla ennen kesätaukoa.
Vinkkejä lomalle lähtöön ja palautumiseen Työterveyslaitoksen verkkosivulla sekä Sirkku Kivistön kirjassa "Vaihda vapaalle - lomalle lähtijän opas" (Työterveyslaitos, 2008). Linkkien takana vinkkejä myös nuorille kesätyöntekijöille, esimiehille ja niille, jotka ovat töissä kesähelteillä.