Maanantaiblogi

Loma tekee hyvää!

Miten loma meni? Kuuluiko siihen irrottautumista, rentoutumista, taitojen hallintaa ja tekemisen kontrollia vapaa-ajalla? Näiden psykologisten mekanismien avulla loma virkistää ja ihminen palautuu työkuormituksesta.

Irrottauduitko? Lähdit pois työpaikalta etkä ajatellut työhön liittyviä asioita? Itse mökkiydyin kesän aikana vähitellen täysin, ja nyt töihin palatessa olo on aika lailla aivoton. Ilmeisen hyvä juttu. Terveyteni edistyy niin että kohina käy.

Entä rentouduitko? Lepäsit, liikuskelit luonnossa tai kuuntelit musiikkia? Oma passiivinen palautumiseni onnistui loistavasti, tuskin löytyy toista näin laiskaa lomalaista! Ja työkuormitus on siis pysäytetty.

Taitojen hallinta on kolmas psykologisen palautumisen mekanismeista. Oliko lomallasi haasteita sekä oppimisen ja pystyvyyden kokemuksia? Puiden halkominen ja veden kantaminen kaivosta olivat minulle riittävän haasteellista lomapuuhaa. Kaukana palkkatyön haasteista ja siten erityisen hyödyllistä palautumista itselleni.

Tekemisen kontrolliakin on hyvä löytyä lomasta: että saa itse päättää mitä tekee ja milloin. Juu, suurin osa lomasta oli omaehtoista ja mieluista tekemistä: nyt lojun, nyt liikun, nyt syön, nyt menen jätskikiskalle. Olen siis työkuormituksen pysäyttämisen lisäksi myös täydentänyt voimavarojani.

Loman hyvä vaikutus kestää tutkimusten mukaan noin 2-4 viikkoa. Ei siis huolta, jos loma ei mennyt ihan putkeen, ja vaikka olisi mennytkin, ei sitä kohta enää muista ja huomaa. Hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on tärkeää palautua päivittäin. Syksy kannattaakin aloittaa etsimällä itselle parhaat keinot irrottautua työstä ja rasituksista, siis joka päivä. Rentouttavia ja itselle mieluisia hetkiä loman jälkeisiin päiviin!

Lue lisää kesäloman ja muun vapaa-ajan psyykkisistä terveysvaikutuksista Kirsi Aholan artikkelista, Duodecim 2012, 128(13), 1399-1402.