Magneettikenttiä vai psyykkistä valmennusta?
Ajankohtainen kakkonen kysyi viime viikolla, miksei Suomen olympiakomitea hyödynnä urheilupsykologiaa. Ohjelmassa oli haastateltu urheilupsykologi Matti Jaakkolaa, Suomen Olympiakomitean valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkolaa ja olympiaurheilija, purhehtija Mattias Lindforsia.
Matti Jaakkola määritteli urheilupsykologian tavoitteeksi henkisten taitojen johdonmukaisen ja systemaattisen harjoittelun. Monissa maissa psyykkinen valmentautuminen on kuulunut urheilijoiden valmennukseen jo pari vuosikymmentä. Suomen olympiajoukkueen urheilijoista sitä on käyttänyt noin puolet eikä urheilupsykologialla ole vakiintunutta asemaa valmennuskulttuurissamme.
Kari Niemi-Nikkolan tiedot psyykkisestä valmentautumisesta tuntuivat varsin hatarilta ja aataminaikaisilta. Urheilupsykologeja ei käytetä, koska siihen ei ole Suomessa koulutusta. Niemi-Nikkola ei tiedä, että kaikilla psykologeilla on laaja yliopistokoulutus ja urheilupsykologit ovat sen lisäksi jatkokouluttautuneet muiden psykologien tapaan oman erityisalansa tiedoilla ja taidoilla. Hän tuntui myös pitävän psyykkistä valmentautumista jonkinlaisena sielunhoitona, koska Niemi-Nikkolan mukaan palkatut psykologit eivät voi auttaa eivätkä tuntea kaikkia urheilijoita. Purjehtija Mattias Lindforsille psyykkinen valmentautuminen ei kuitenkaan ole ollut sielunhoitoa, vaan urheilupsykologin kanssa systemaattisesti harjoiteltuja psyykkisiä taitoja.
Niemi-Nikkolan mielestä psyykkistä valmentautumista edistetään urheiluvalmentajien koulutuksella. Se varmaan tarkoittaa urheilupsykologian kurssia tai opintokokonaisuutta, joka Niemi-Nikkolan mielestä Suomesta nyt puuttuu. Voiko tällaisella urheiluvalmentajalle tarkoitetulla pikapyrähdyksellä luoda riittävän valmiuden vaativalle psyykkiselle valmennukselle?
Onneksi muutos on käynnissä. Toivoa sopii, että valmennuksen johdolla on tulevaisuudessa paremmat tiedot urheilupsykologiasta ja vähemmän omnipotentti asenne. Samassa lähetyksessä kerrottiin myös mikroverisuonten aktivointiin kehitetystä matosta, jonka käyttöä Olympiakomitea olympiaurheilijoille suosittelee (ja jonka markkinoijalle se on antanut oikeuden käyttää olympiarenkaita). Se onkin paljon vaivattomampaa valmistautumista kuin johdonmukainen harjoittelu. Stressi poistuu makaamalla kahdeksan minuuttia maton päällä aamuin illoin. Ajankohtainen kakkonen oli otsikoinut juttunsa ”Olympiamitaleja uskomushoidolla?”.
Psykologiliitto on linkittänyt Ajankohtaisen kakkosen ohjelman facebook-sivuilleen ja kommenteihin onkin kertynyt jo runsas paketti tietoa urheilupsykologiasta.