Tässä ohjeessa käydään läpi tieteellisen kirjoittamisen periaatteita määrällisten tutkimusaineistojen pohjalta julkaisemista ajatellen. Ohjeessa käsitellään tutkimusartikkelin kirjallista tyyliä, julkaisukanavan merkitystä, artikkelin rakennetta ja julkaisuprosessiin liittyviä yksityiskohtia sekä tarjotaan käytännön vinkkejä, joiden avulla voi helpottaa alkuvaiheen tyhjän paperin kammoa ja lievittää kirjoittamiseen liittyvää ahdistusta. Ohje on kirjoitettu ensisijaisesti tieteellistä kirjoittamista vasta aloitteleville psykologian ja lähitieteiden tutkijoille, mutta kokeneemmatkin kirjoittajat saattavat löytää siitä vinkkejä ainakin Psykologia-lehden julkaisuprosessin sujuvoittamiseen liittyen. Vaikka ohje on tehty tieteelliseen aikakauslehteen tarjottavaa tutkimusartikkelia ajatellen, suurinta osaa tässä esitetyistä ohjeista voi soveltaa myös opinnäytetyön kirjoittamiseen.
Tarkkuutta tieteelliseen raportointiin
Lilienfeld, S. O., Sauvigné, K. C., Lynn, S. J., Cautin, R. L., Latzman, R. D. & Waldman, I. W. (2015). Fifty psychological and psychiatric terms to avoid: A list of inaccurate, misleading, misused, ambiguous, and logically confused words and phrases. Frontiers in Psychology, 6, 1100.doi:10.3389/fpsyg.2015.01100.
Artikkeliin on koottu 50 ilmausta, jotka esiintyvät yleisesti psykologisessa tai psykiatrisessa tieteellisessä kirjallisuudessa mutta joiden sanamuoto johtaa lukijaa harhaan. Jokaisen ilmauksen käyttämisen rajoitteet on perusteltu lukuisin viittauksin erityisalakohtaiseen tieteelliseen kirjallisuuteen.