Maanantaiblogi

Nainen ilman muistia

Ajattele, jos todella eläisit vain tässä hetkessä, kuten amerikkalainen Lonni Sue. Jokainen päivä ja jokainen hetki on uusi, ihmeellinen ja innostava. Mutta siitä ei muista mitään parin minuutin kuluttua.

TIME-lehden tiedepalstalla esiteltiin lokakuun lopulla harvinainen muistipotilas, Lonni Sue. Hän on kuusikymppinen taitelija ja kuvittaja, joka kärsii vakavista muistiongelmista sairastettuaan aivokalvontulehduksen 2007. Sairaus vaurioitti Lonni Suen hippokampusta – aivojen osaa, jolla on keskeinen rooli muistitoiminnoissa. Käytännössä Lonni Sue ei pysty muodostamaan uusia muistoja, asiat häipyvät mielestä sekuntien ja minuuttien kuluessa. Vanhojenkin asioiden muistaminen on rajoittunutta. Lonni Suella on jokin käsitys siitä, että hänellä on muistamisen ongelmia, mutta hän ei täysin käsitä mistä on kysymys.

TIME-lehden verkkosivulla esitellään tapausta muutamassa videopätkässä. Videoilla näyttäytyy valoisa ja iloinen nainen, joka edelleen nauttii viulunsoittoharrastuksestaan ja piirtämisestä. Sisko ja äiti kertovat Lonni Suen positiivisuudesta. Hän näyttää olevan innostunut joka päivästä ja joka hetkestä. Kaikki on Lonni Suelle uutta ja ihmeellistä, sekin mikä meille muille on tuttua ja arkipäiväistä.

Myös Lonni Suen läheiset kykenevät näkemään tilanteessa jotakin hyvää. Lonni Suen ilon ja sen hyödyn, mitä tällaisten potilaiden tutkimus antaa tieteelle. Tämän päivän aivotutkimusmenetelmien avulla päästään aivan uudella tasolla kiinni siihen, millä tavoin ja miksi sairaus tai vamma tuhoaa ihmisen muistin. Yksittäinen muistipotilas avaa ikkunan myös terveen muistin toimintaan: miten on mahdollista, että muisti toimii kuitenkin useimmilla ihmisillä niin hyvin.

Yhdessä videoista Michael McCloskey, tapauksen tutkija John Hopkins yliopistosta, haastattelee Lonni Sueta 9/11 -tapahtuman tiimoilta. Haastattelu on kuin hidastettu kuva terveen muistin toiminnasta: siitä, miten asioita haetaan muistista ja ne palautuvat pikku hiljaa mieleen.

TIME-lehden videot Lonni Suen muistista