Maanantaiblogi

Rahaa vai onnea?

Uuden vuoden alkaessa tehdään paljon ennustuksia. Aikauslehdet julkaisevat vuosihoroskooppeja ja tutkijat esittävät ennustuksia tulevan vuoden tapahtumista. Tinasta katsotaan, tuoko tuleva vuosi rahaa vai rakkautta.

Itse törmäsin vuoden vaihteessa vuosi sitten PNAS:ssa julkaistuun Jan-Emmanuel De Neven ja Andrew Oswaldin artikkeliin rahasta ja onnesta. Oswald on yksi ensimmäisistä onnellisuustutkimuksesta kiinnostuneista kansantaloustieteilijöistä. Hän on jo vuosikymmeniä tutkinut, miten raha ja onnellisuus ovat yhteydessä toisiinsa vai ovatko ollenkaan. Uudessa tutkimuksessaan hän on kollegansa kanssa selvittänyt pitkittäistutkimuksella, tienaavatko iloiset koululaiset aikuisina enemmän?

Tutkimuksen osallistui yli 10 000 vastaajaa eri puolilla Yhdysvaltoja (US representative panel) vuodesta 1994 vuoteen 2008. Vuonna 1994 ja 1996 16 vuotiaat ja 18 vuotiaat nuoret vastasivat kyselyyn positiivista tunteistaan ja neljä vuotta myöhemmin vähän yli kaksikymppisinä Dienerin elämään tyytyväisyys mittariin. Vuonna 2008 silloin jo lähes kolmikymppisiltä tutkittavilta kysyttiin heidän vuositulojaan.

Mitä enemmän positiivisia tunteita oli 16 vuotiaana kokenut, sitä enmmän tienasi noin 30 vuotiaana. Sama tulos koski onnellisuutta 18 vuotiaana ja vähän yli 20 vuotiaana. Merkittävinä välittävinä tekijöinä olivat yliopistokoulutus, työpaikan saaminen ja uralla eteneminen, optimisimi, ulospäinsuuntautuneisuus ja vähäinen neuroottisuus.

De Neve ja Oswald toteavat, että raha ja onnellisuus ovat yhteydessä toisiinsa molempiin suuntiin. Onnellisuus voidaan nähdä dynaamisen kansantalouden yhtenä lähteenä. Aikaisemmin on ajateltu, että tyytymättömyys olisi yrittämiselle otollisempaa maaperää. Tämäkin pitkittäistutkimus viittaisi siihen, että hyvällä mielellä jaksaa ja oppii paremmin, kuten uusi neurotieteellinen tutkimuskin on osoittanut. Taitaa siis olla niin, että jos tulevaisuus tuo onnea, se tuo rahaakin ja päinvastoin.
PNAS:n artikkeli