Ajankohtaista Toimituksesta

Toimitus suosittelee (04/2013)

Ruumiillinen moraalinen inho

Russell, P. S. & Giner-Sorolla, R. (2013). Bodily moral disgust: What it is, how it is different from anger, and why it is an unreasoned emotion. Psychological Bulletin, 139, 328.

Moraaliset tunteet ovat tulleet yhä tärkeämmiksi moraaliarvostelmien tutkimuksessa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana erityisesti moraalisen inhon tutkimus on kukoistanut. Tätä tutkimusta kuitenkin varjostaa se, että samaan tilanteeseen reagoidaan usein sekä inholla että suuttumuksella. Inho ja suuttumus ovat erilaisia tunteita, joten on perustelua kysyä, miten moraalinen suuttumus ja moraalinen inho oikeastaan eroavat toisistaan.

Tämän selvittämiseksi on syytä erotella ruumiiseen kohdistuvat rikkomukset (kuten seksuaalisuuteen liittyvät tabut, raiskaus, pedofilia) ja muut rikkomukset (esimerkiksi petos tai valehtelu). Muihin kuin ruumiillisiin rikkomuksiin liittyvä moraalinen inho on usein yhteydessä moraaliseen suuttumukseen, ja näitä kahta tunnetta on tällaisissa tapauksissa hyvin vaikea erottaa toisistaan. Sen sijaan ruumiiseen kohdistuvat rikkomukset ennustavat inhoa suuttumuksesta riippumatta. Näissä tapauksissa moraalinen inho on alkeellista ja joustamatonta eikä vaadi perusteluita tai päättelyä. Moraalinen inho ei liity siihen, onko jokin käyttäytyminen muille vahingollista tai ulkoisesti oikeutettua, vaan jotkin asiat vain ovat tilanteesta riippumatta inhottavia. Inhon tunne oikeuttaa itse itsensä.

Vain tilaajilla on pääsy tämän artikkelin täysversioon.

Kirjaudu sisään tai klikkaa tästä tilaamaan Psykologia-lehti.

Jos olet jo tilaaja, rekisteröidy tästä.